joi, 20 decembrie 2012

Ce este o recenzie si cum se scrie ea?


           Ca de obicei am lasat totul pe ultimul moment. Asa am ajuns sa trebuiasca sa scriu recenzia unei carti de economie in mai putin de 2 zile!! Dar cum se scrie o recenzie? Care sunt punctele sale esentiale si care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmam? In urmatoarele randuri am pus cap la cap mai multe informatii si idei care ne-ar putea ajuta.

           O recenzie trebuie sa ne faca placere sa o scriem, pentru a ne face placere sa o citim, deci trebuie sa alegem o carte care ne place. ( da.bine.stiu ca nu se aplica)

Prin recenzie trebuie sa cunoastem cartea, dar si autorul. Deci, cateva detalii tehnice despre carte si cateva detalii despre autor sunt bine venite. Spre exemplu: ce gen de carte este, cand a fost publicata, cum ti se pare autorul/autoarea cartii, ce carti a mai scris, poti spune si cum ti se pare coperta, etc.

           Acum este partea interesanta unde vei avea nevoie de pix. In prima faza trebuie sa scrii care sunt elementele specifice ale autorului si a cartii. Trebuie sa punctezi continutul cartii, structura capitolelor, despre ideile autorului asupra cartii si titlul acesteia. Trebuie sa te gandesti la ce s-ar astepta un cititor de la carte, la fel cum te-ai asteptat si tu sa gasesti in ea, de ce o recomanzi si pe ce criterii te bazezi. Tu prezinti lucrurile din carte pe care ar fi vrut autorul sa le comunice, iar tu trebuie sa ne spui care este stilul lui, inteligenta lui dar pentru ca un review sa fie cat mai bun trebuie sa oferi si opinia ta, experienta ta acumulata din carte, deci aici se cere mai multa subiectivitate decat obiectivitate. Foloseste metafore atunci cand prezinti ideea generala a cartii.
          Din cartea recenziata poti nota citatele care crezi ca sunt mai importante, care ne invata ceva, care ne spune un lucru interesant.

          Spre incheiere trebuie sa vedem o evaluara a cartii din punctul tau de vedere in care ne poti spune care sunt aspectele care nu conving cititorul, ce experienta profesionala ar putea fi legata de subiectul carii, cum se prezinta cartea vis-a-vis de alte carti pe acelasi subiect, ce a omis catea si cat de bine si-a atins scopul.
          Trebuie sa iti imaginezi ca recenzia o va citi un prieten si tu ii povestesti cartea, folosind o exprimare calda si clara pe intelesul tuturor si incepe sa-i comunici primul lucru care ti-a venit in minte despre carte. Cartea nu trebuie povestita toata, nu trebuie sa oferi multe detalii despre personaje si actiune, doar ce ti s-a parut cel mai interesant.

          Prin recenzie vrem sa stim doar despre ce este vorba in carte asa in mare, sa ne starneasca interes si sa argumentezi de ce am citi noi cartea, ce vom invata din ea, ce impresii vom putea avea dupa ce vom termina de citit.
          In concluzie, recenzia cuprinde partea introductiva, rezumatul indicativ, analiza cartii, judecati de valoare, caracterizari de fond si forma, concluziile tale si nota acordata.

3 comentarii:

  1. Acest articol ar fi trebuit sa il citesc inainte de recenzia pentru micro:D

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine ca am aflat cum se face acum mai greu cu realizatul recenziei

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelent articol! M-ar fi ajutat enorm daca l-as fi citit inainte!

    RăspundețiȘtergere